Dlaczego warto jeść orzechy w każdej postaci?

Orzechy posiadają wysoką wartość odżywczą. To świetne źródło witamin i składników mineralnych, pomagających w utrzymaniu odporności. To prawda, że orzechy zawierają dużo tłuszczów. Z tego powodu wiele osób na diecie redukcyjnej z nich rezygnuje. Są to jednak tłuszcze nienasycone, a więc niezwykle zdrowe dla naszego organizmu. Większość naukowców jest zgodnych co do tego, że spożywane w rozsądnej ilości, orzechy sprawdzą się nawet w diecie odchudzającej. Ich spożywanie jest również bardzo istotne na diecie wegańskiej. Orzechy skutecznie zapobiegają niektórym niedoborom, które mogą pojawić się podczas stosowania diety roślinnej, takich jak niedobór białka.

Dlaczego codziennie warto sięgać po orzechy? 

Orzechy można spożywać w każdej postaci. Są nie tylko pożywne, ale i wyjątkowo pyszne. Jeśli ktoś nie lubi ich w tradycyjnej formie, koniecznie powinien sięgnąć po orzechową pastę lub miazgę. Orzechy najlepiej jeść każdego dnia. Mówi się, że świetnie działają na pamięć i jest w tym dużo prawdy. Np. orzeszki ziemne zawierają dużo lecytyny, czyli składnika, który odpowiada za prawidłowe przewodnictwo impulsów nerwowych. Lecytyna wzmacnia pamięć i koncentrację. Wspomaga proces uczenia się, a także zwiększa odporność na stres, co szczególnie ważne jest dla uczniów oraz studentów. Inne rodzaje orzechów, takie jak migdały, laskowe, orzechy nerkowca oraz pistacje, zawierają magnez, który zapobiega procesowi niszczenia komórek mózgowych i wspomaga zdolności poznawcze. Tłuszcze nienasycone zawarte w orzechach brazylijskich, włoskich i pistacjach, określane są jako „paliwo dla mózgu”, ponieważ wspomagają pamięć i koncentrację. Co więcej, nienasycone tłuszcze zawarte w orzechach mają pozytywy wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dlatego mądrze zrobimy sięgając każdego dnia po garść orzechów lub kanapkę z masłem orzechowym. 

Orzechy – jakie wybrać? Z czym łączyć? 

Orzechy – pakowane lub w innej postaci (miazga, pasta) to świetna przekąska w ciągu dnia, ale również dodatek do dań. Najzdrowsze są oczywiście orzechy świeże, bez dodatku soli, karmelu czy konserwantów. Z kolei wybierając produkty takie jak masło orzechowe, należy pilnować, by skład był jak najkrótszy. Najlepsze masło orzechowe to oczywiście to, które w ogóle nie ma żadnych dodatków. Najpopularniejsze orzechy to włoskie, najłatwiej dostać je w sklepie. Biją one rekordy jeśli chodzi o zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej, to można skusić się na migdały, które są najmniej kaloryczne. Orzechy mogą być świetnym dodatkiem do makaronów, sałatek, musli, batoników lub innych potraw. W postaci past lub miazg mają jeszcze szersze zastosowanie. Orzechową pastę możemy dodać do koktajlu, zjeść na kanapce, dodać do ciasta bądź nawet doprawić nią egzotyczny sos. Wiele z takich produktów, jak pasty czy miazgi orzechowe, możemy nabyć poprzez sklep Pi-NUTS. Oferuje on szeroki wybór najlepszych orzechów, które wspomogą nasze zdrowie oraz urozmaicą dietę.